Visitors 0
0 photos

Doctor Fabiusstraat 12
Kerk Nederlandse Protestantenbond
Doctor Fabiusstraat 12, 6881 LS Velp
Bouwjaar: 1905
Architect: A.J.G. Jansen
Bouwstijl: Overgangsarchitectuur met invloeden van Jugendstil/Art Nouveau
Status: Gemeentelijk monument
Deze zaalkerk werd in 1905 gebouwd naar ontwerp van A.J.G. Jansen in opdracht van de Nederlandse Protestantenbond. Het pand heeft de – voor die tijd – kenmerkende overgangsarchitectuur, waarbij zowel historische als moderne stijlen werden gecombineerd. De eerste steen is gelegd op 25 mei 1905 door Henriette Jeanne Adelaide, baronesse Van Pallandt.
Het kerkje is opgetrokken uit baksteen, waarbij zowel de linker- als de achtergevel is gepleisterd. Op het dak bevinden zich pirons (de ornamenten op de nokken). De vijfzijdige apsis is gelegen in de linkerkant en heeft een dakje van leisteen. De voorgevel is verdeeld in vier traveeën (delen), die van elkaar worden geschieden door lisenen (iets uit de muur springende delen) met smeedijzeren muurankers. De twee middelste delen lopen uit in tuitgevels. De grote rondbogige vensters zijn voorzien van glas-in-loodramen, waarbij het meest rechter venster korter is door daaronder gelegen ingang. De dubbele deuren worden bekroond door een segmentboog met de tekst ‘Protestantenbond’ met daarboven een tegeltableau. De tegels zijn uitgevoerd is een sierlijke Jugendstil/Art Nouveau-stijl met de tekst ‘Anno 1905’ erin verwerkt.
In het interieur zijn enkele originele elementen terug te vinden. Zo bevindt zich in de hal een marmeren plaat met de volgende inscriptie:
“DEN 25e MEI / IS DE EERSTE STEEN VAN DIT GEBOUW / GELEGD DOOR / HENRIETTE JEANNE ADELAIDE / BARONESSE VAN PALLANDT / OUD 14 JAAR”
This gallery is empty.